Päivin päivästä 4.3.2017

Leipä. tuo suuri ongelma jo yli puolen vuoden ajalta. Tiedättekö – kaupat ja leipomot valmistavat aivan liikaa leipää. Yksi vapaaehtoistyöntekijä tuo sitä minulle, vaikka joka ilta halutessani. Hän kerää useasta paikasta leipää, ja ellei hän saa sitä jollekulle jaettua, pitää maksaa kattopaikkamaksu ja viedä se jätteeksi. Hyvä tänään tai eilen leivottu leipä. Jos tiedät tarvitsijoita, tai mieluummin jonkun joka haluaa jakaa sitä eteenpäin. Soita minulle. Huomenna aamustakin leipää olisi tarjolla, sillä puolenyön aikaan sitä tulee n. 5 jätesäkillistä minulle. Sekä yksittäispakattuna, että leipomosta irrallisena.

Tässä on yksi hyvä puoli: en ole eläissäni maistanut näin montaa eri lajia leipää. Mutta: aikaa leivän jako-organisointiin menee helposti 2-3 tuntia, ja siltikin päädyn viemään sitä hyväosaisille ystävilleni. Sanoisinko, että vapaaehtoistyötä tulee pelkästään leipään liittyen tehtyä ”riittävästi”.

Leipä pakattuna autoon suuntasin Espoon seurakuntayhtymän Tulevaisuusfoorumiin, joka oli aivan loistava.  Sen avasi kirkkoherra, kaimani Päivi Linnoinen. Suomen Pankin ennustepäällikkö Juha Kilponen jatkoi upeasti muuttuvan maailman haasteita itseäni suuresti aina kiinnostaneesta talousnäkökulmasta. Pieni mainos: voitin yläasteella luokkamme talouskilpailun, ja siitäkös se innostus kauppakorkeaan virisi. Palkitsimisilla on suuri merkitys pienen ihmisen elämään!

Tämän jälkeen oli todella itseäni kiinnostava luento kaupunkikuvasta ja sen kehityksestä. Sen piti Helsingin yliopiston kaupunkisosiologianprofessori Matti Kortteinen. Hänen luennostaan voisi kirjoittaa enemmänkin. Se oli kerrassaan loistava, ja auttoi ymmärtämään montaa nykyistä kehityssuuntaan Espooseenkin liittyen. Yksi tärkeimpiä kysymyksiä itselleni oli miten korttelit rakennetaan niin, että ne ovat turvallisia. Toinen oli kotoutoutumiseen liittyvä kysymys. Meillä Suomessa poliisin toimintaa leimaa hänen mukaansa ”lähes käsittämätön rauhallisuus ja pitkämielisyys”. Näin on ollut, ja toivottavasti näin jatkuu. Monet maahanmuuttajat ovat tottuneet toisenlaiseen poliisin käytökseen, ja he kokevat poliisit uhkana ja kieltäytyvät toimimasta yhteistyössä. Haasteita on ilmassa.

Tulevaisuusfoorumi antoi konkreettisia työkaluja miettiä missä mennään ja mitä mahdollisia suuntauksia meilläkin on mahdollisesti edessä. 20-24 vuotiaiden työllisyystilanne on huolestuttava koko Suomessa. He ovat myös ryhmä, joka helposti syrjäytyy. Professori Kortteiselta sain idean m iten mielenkiintoista olisikaan tutkia mikä katujen kulttuuri on Espoossa. Etenkin puolenyönaikaan. Itselleni on ollut nimittäin säikähdyttävä kokemus kun huomasin pelkääväni kotimatkalla ilta-aikaan…

Tämän päivän vaalijalkautumistyö sujui Lippulaivassa loistavasti. Minulla oli kaksi Päivin ”brändiryhmän” henkilöä mukanani. Kiitos Susanta ja Kirsi! Olin myös etäisesti läsnä Railin avulla Espoonkeskuksen vaalipaneelissa. Kiitos Raili!  Jos olet kiinnostunut tulemaan ryhmääni tekemään vaalityötä, ota yhteys. Pidämme 12.4. tiimipalaverin klo 16. Paikan ilmoitan sinulle henkilökohtaisesti. Tule iloiseen seuraamme jakamaan ajankohtaisia asioita ja verkostoitumaan uusiin ihmisiin. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun vaaliryhmässäni joku on saanut työpaikan tai tutustunut tärkeään kontaktiin työhön liittyen. Ystävyyssuhteitakin tullut useita.

Päivin päivä jatkui perheen ja ystävien parissa. Kuntoilun merkeissä tanssahdellen voimia keräten huomiseen päivään. Kiitos jos/kun jaksoit jakaa tämän päivän blogini. Kommentit ja kysymykset ovat tervetulleita!