23.2.2021 Elä ja Asu -palvelutaloja lisää Espooseen

Ikääntyvien tarpeet tulee huomioida – tämä on minulle yksi prioriteettiasia!

Elä- ja Asu tyyppisiä palvelutaloja tulisi suunnitella kiireesti Espooseen kaikkiin viiteen kaupunkikeskukseen lisää. Suunnittelu ja toteutus vievät runsaasti aikaa.

Kun Leppävaarassa avattiin 2017 tämän tyyppinen keskus,  se oli välittömästi täynnä. Olin itse keräämässä nimiä adressiin, jotta tontti saadaaastian tähän tarkoitukseen. Se ei ollut helppoa.

Tulevien kaupunkisuunnittelulautakuntalaisien olisi otettava tämä yhdeksi tärkeäksi prioriteetiksi suunniteltaessa Espoon tulevia rakennus- ja investointiprojekteja. Ikääntyvät ihmiset haluavat asua lähellä kotiseutuaan sen jälkeen kun omassa kodissa asuminen on tullut mahdottomaksi.

Alla kuvaus vuoden 2017 avajaisista Leppävaaran Elä- ja Asu palevlutalosta.

Kansan olohuone sykkii elämää Leppävaarassa

Elä ja Asu -palvelutalon epävirallinen tutustumistilaisuus sai tunteet kuumenemaan sekä hyvässä että pahassa yli 400 vanhuksen voimin, kun ovet avautuivat  6.3.2017

Kirpeänä pakkaspäivänä rollaattorein ja muilla keinoin liikkeellä oli suuri joukko yli 70-vuotiaita ihmisiä. Tuolit loppuivat auttamattomasti kesken, tai niitä ei kaikkia ollut vielä edes tuotu. Kahvit puuttuivat.  Useat vanhukset eivät alkuryntäyksellä mahtuneet edes sisään, vaan poistuivat mutisten paikalta. Väenpaljous yllätti kaikki, etenkin hyvätahtoiset järjestelijätahot – Leppävaara-seuran ja Leppävaara-asukasfoorumin organisaattorit.

Päivä oli kuitenkin ilon päivä: nyt on Leppävaarassa 140- paikkainen palvelutalo, jonne asukkaat voivat muuttaa 20. maaliskuuta. Keräsimme Miriam Martikaisen kanssa 19.11.2008 adressia talon sijainnin ja sisällön puolesta. Nyt kun projekti vihdoin toteutui, voi Espoota onnitella. Upea palvelutalo paraatipaikalla on valmistunut Sellon palveluiden tuntumaan kauniilla näkymällä kartanon puistoon. Talon arvoja ovat ravitsemus, liikunta ja yhteisöllisyys.

Ongelma on, että toisen palvelutalon tulisi olla jo rakenteilla samalla suunnalla ja kolmannen talon piirustusvaiheessa. Näin ei ole. Onko mahdollista päättää, että uusiin palvelutaloihin tulisi korvamerkitty lukumäärä paikallisille leppävaaralaisille? Nyt talo täytetään suurimmassa palvelun tarpeessa olevilla, eli leppävaaralainen saatuaan päätöksen palvelutalopaikasta voi joutua vaikka Kauklahden palvelutaloon.

Ei ole näkyvissä suuntausta, että vanhukset voisivat kunnallisissa palvelutaloissa jäädä oman asuinalueensa taloihin. Minne saamme mahtumaan alati kasvavan palvelutalon tarpeessa olevat ikääntyvän kuntaväestömme? Miten ikääntyvien ääntä kuunnellaan palveluratkaisuja tehtäessä Espoossa?